”Gasledning och espressomaskin – det bästa en restaurang kan investera i”

Gorgi Korlevski, ägare Restaurang Casa Blanca

Fakta: Restaurang Casa Blanca, Trelleborg

Öppet: 11–22, i princip årets alla dagar
Personalstyrka: cirka 20
Sittplatser: 300 varav hälften utomhus, året runt
Applikationer: pizzaugn, grill, spis, utevärmare

 

Restaurang Casa Blanca finns inte bara i hjärtat av Trelleborg utan även i många trelleborgares hjärta. En generös meny och vällagad mat kryddas med varm atmosfär – inne såväl som ute – året runt. När ägaren storsatsade på ny adress var gasledningen en avgörande faktor.

Gorgi Korlevski, som alla känner som Jocko, har arbetat i restaurangbranschen i över 30 år och har drivit flera av stadens mest framstående krogar. Hans passion går inte att ta miste på.

Många möjligheter

Casa Blanca öppnade 2017 på den nya adressen vid Stortorget i lokaler som förr huserade tre butiker. Efter att ha grillat med gas i tidigare kök och haft gasvärmare på sina uteserveringar, kände han till fördelarna väl. Att restaurangen skulle få en anslutning till gasnätet var en förutsättning för att bli hyresgäst.

– Alla kockar vet hur bra det är att laga mat på en gasspis och alla restaurangägare förstår vad en uppvärmd uteservering betyder. Jag känner ingen som inte är nöjd med gas. Man sparar faktiskt också energi. Det gör gas förhållandevis billig – det är valuta för pengarna, säger Jocko.

ute
gasvärmare

Effektiva gasvärmare ger uteservering året om

Totalt har Casa Blanca 300 platser, varav runt hälften finns utomhus. Tack vare gasen kan uteservering och innergård alltid hållas öppna. Fem strålningsvärmare som drivs med gas finns på uteserveringen mot torget och fyra på innergården. På fem minuter fylls uterummen med en skön värme.

– I julas var det många som myste med lite glögg härute. Först trodde många att värmarna var tv-apparater eller övervakningskameror, de är väldigt små och diskreta och ser inte alls ut som gasvärmare. Och de är så effektiva att det händer att gäster ber oss sänka värmen, berättar Jocko.

Han menar att gas gör en restaurang komplett. Nu finns planer på fler applikationer.

­­– Vi har ansökt om tillstånd för en öppen spis på innergården, det skulle skapa en ännu mysigare miljö. Vår fastighetsägare funderar också på att koppla in gas till husets uppvärmning. Det vore bra för framtiden, säger Jocko.

pizza

Smakrikare mat snabbare

Den gaseldade röda pizzaugnen är det första som möter gästerna som kliver in genom huvudentrén. Denna tungviktare på ett ton krävde att lokalanpassingen även omfattade förstärkning av golvet.

– Detta är pizzaugnarnas Rolls Royce, direktimporterad från Italien och den första i sitt slag i Sverige. Vi serverar gourmetpizzor och de bakas bäst i den här ugnen. Jag tycker den är bättre än stenugn eller vedeldat. Med gas går det snabbt, och värmen är jämn och ren. Pizzorna blir krispiga och smaken ”stannar kvar” i råvarorna, berättar Jocko.

Det tar 2–4 minuter att baka pizzan, ungefär halva tiden jämfört med en vanlig pizzaugn. Värmen är så effektiv att Casa Blancas pizzabagare kunnat dra ner på graderna. I köket drivs även spis och grill med gas. Också här är snabbheten en fördel.

– Ingen ska behöva vänta länge på maten på Casa Blanca. Exaktheten i värmen gör att maten blir precis som vi tänkt. Gasen är smidig, en bra råvara i sig, säger Jocko.

Tack kära kunder!

Nedan kunder är anslutna till Weums gasnät och gör därmed också ett aktivt val för att göra gott för miljön.
Läs om deras unika historia genom att klicka på respektive bild.

Thule Group, Hillerstorp

Våra ledningar förser hem, företag och verksamheter i sydvästra Sverige med bekymmersfri, driftssäker och kostnadseffektiv energi som har god miljöprofil.

 

Weum Gas AB
556015-9492
Box 362, 201 23 Malmö
Besöksadress Riggaregatan 57
Fakturaadress: invoice@weum.se

0774-41 42 00 se Kundservice för öppettider, kundservice@weum.se

© Weum Gas AB 2019