Kundservice håller stängt för utbildning den 20 mars

Den 20 mars har kundservice telefonen stängd men det går bra att maila ert ärende till oss på: kundservice@nordionenergi.se. Om du önskar bli uppringd angående ditt ärende, vänligen ange detta som ett önskemål, så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

WEUM's logotyp i grönblått

Vi ger kraft åt ett samhälle i förändring

Öppnar intern länk
En svartvit bild på en ko som står på ett öppet fält, med solen som bakgrund. Solens ljus skapar en silhuett av kon och fältet sträcker sig ut bakom den

Nyheter

Bild över grönt fält

Nordion inför rabatterad inmatning av biogas för producenter på Swedegas och Weums gasnät från den 1 februari 2025

I juni 2024 antog Rådet och Parlamentet ett betydelsefullt lagstiftningspaket, det så kallade Gasmarknadspaketet, som inkluderar Direktiv (EU) 2024/1788 samt Förordning (EU) 2024/1789. Detta paket syftar till att underlätta övergången från fossil gas och möjliggöra för biogas och vätgas att spela en central roll i att uppnå EUs klimatmål för 2030 och klimatneutralitet senast 2050. Förordningen, som träder i kraft i alla EU-medlemsstater den 5 februari 2025 och blir direkt gällande i svensk lag, föreskriver att 100 % tariffrabatt ska ges på kapacitetsbaserade tariffer för inmatning av biogas. Denna rabatt gäller för producenter både på transmissionsnät och distributionsnät. Vart femte år, med start den 5 augusti 2029, kommer Kommissionen att utvärdera effekterna av tariffrabatterna och ompröva rabattnivån. På Nordion Energi är vår målsättning att 100 % av gasen som transporteras i det västsvenska gasnätet ska vara förnybar till år 2030. Vi välkomnar initiativ som främjar inhemsk biogasproduktion och bidrar till den gröna omställningen. Därför inför vi rabatten för biogasproducenter redan från och med den 1 februari 2025.

Person cyklandes framför en vägg som har ett klottrat leende på väggen.

"Biogas ger strålande värme" - Hammerglass

Vad har Zlatans leende, Stockholms slott och en hjullastare från Volvo gemensamt? Jo alla skyddas med olika säkerhetslösningar från Hammerglass. Häng med oss på en rundtur i företagets biogasuppvärmda produktionsanläggning där produkterna varsamt skräddarsys till en mängd användningsområden – Här har vi en skottsäker lösning med Hammerglass som ska sitta i en byggnad som kräver extra säkerhet, säger Peter Hultberg, kvalitets- och produktionschef på Hammerglass, samtidigt som han kastar en granskande blick på skivans blanka yta. Vi befinner oss i skånska Förslöv där Hammerglass haft sin produktion sedan 2006 då det grundades av Bengt Nilsson. Företaget specialiserar sig på hållfasta säkerhetslösningar av nano-behandlad polykarbonat och fokuserar idag främst på tre huvudsakliga affärsområden; lösningar till fastighets- och fordonsbranschen samt inom infrastruktur. För allmänheten är deras produkter främst synliga i olika infrastrukturprojekt, såsom bullerskydd till tågstationer och längs motorvägar. Hammerglass största projekt är bullerskyddssystemet Stolpfri till Förbifart Stockholm i Hjulsta. Peter Hultberg om det unika projektet: – Vi lyckades bocka Hammerglass i 90 grader, enligt arkitektens vision. Denna unika lösning sparade in nästan 60 procent på stålanvändningen för infästningen, därav namnet Stolpfri. Vi är väldigt stolta över att ha kunnat leverera en både välfungerande, snygg och hållbar lösning som uppfyllt Trafikverkets önskemål, säger Peter Hultberg. - Hammerglass tillverkar även rutor för fordon, exempelvis till ambulanser och tyngre maskiner. Peter betonar hur deras produkter kan rädda liv, som i ett fall där en grävmaskinist sannolikt överlevde en olycka då en 10 ton tung sten stoppades av en framruta med Hammerglass. Företaget är stolta över sitt hållfasta material och demonstrerar sina produkter genom filmade tester som inkluderar dynamit och skottlossning, vilket har fått stor spridning på nätet.

Bild över en bensinstation, där det finns traditionell bensin men även biogas. ST1

”Vi ska sexdubbla vår produktion av biogas till 2030” - St1

Med över 1200 tankställen runt om i Norden är St1 en storsäljare av fordonsbränsle. Företaget arbetar i hela värdekedjan, från produktion till försäljning. I det nybildade bolaget St1 Biokraft, som företaget äger tillsammans med Aneo och HitecVision, är målet att öka produktionen av biogas från 550 GWh i dag till 3 TWh 2030. -St1:s vision är att bli en ledande producent av koldioxidmedveten energi, alltså energi som hjälper till att minska dagens koldioxidavtryck. Vi vill vara med och leda energiomställningen och där har biogasen en oerhört värdefull och strategisk roll i vår omställning, säger Marlene Burwick, public affairs lead på St1 Sverige. För de flesta är nog St1 mest känt för sina många tankställen för fordonsbränslen i Sverige, Finland och Norge, men koncernen vilar på flera ben. Bland annat säljer man bränslen till sjöfart, flygplan och industrin. I våras invigdes det nya bioraffinaderiet i Göteborg, som ska tillverka HVO och SAF, syntetiskt hållbart flygbränsle. Även andra energikällor som bergvärme och vindkraft ingår i koncernens verksamhet. -Vi försöker skapa en bred palett av olika energikällor som kan hjälpa samhället att ställa om, på olika sätt, säger Marlene Burwick.

Visa alla nyheter

Adress

Weum Gas AB

Box 362, 201 23 Malmö

Riggaregatan 57

 

Kontaktuppgifter

Växel: 010-178 84 00

Kundservice: 0774-41 42 00

Fakturaadress: invoice.weum@nordionenergi.se