100 procent grönt i sikte

Det vi tillsammans har, väljer och arbetar för bidrar till hela samhällets gröna omställning. Det handlar inte
bara om att värna om närmiljön och den svenska naturen, utan också att tänka ur ett globalt perspektiv och spara
på världens resurser. På Weum skapar vi bättre förutsättningar varje dag och gör skillnad nu och för framtiden. Mycket har åstadkommits, men det finns mer att göra. Låt oss därför samla kraft och sikta mot 100 procent förnybar energi.
Tack alla som är med - Tillsammans blir vi grönare.


100 procent grönt i sikte

Det vi tillsammans har, väljer och arbetar för bidrar till samhällets omställning till cirkulära energilösningar. Det handlar om närmiljön, svenska naturen, globala klimatet och all världens resurser. Vi skapar bättre förutsättningar varje dag. Som gör skillnad. Nu. Och för framtiden. Mycket har åstadkommits, men det finns mer att göra. Låt oss samla kraft. Sikta på 100 procent förnybar energi. Tack alla som är med. För tillsammans blir vi grönare.

Gasnätet har potential

Det råder egentligen ingen brist på förnybar energi. Utmaningen ligger i att göra den tillgänglig – där den behövs, när den behövs och till ett konkurrenskraftigt pris. Här spelar infrastrukturen en avgörande roll. Genom att tillhandahålla och bygga ut gasnätet distribuerar Weum energi och möjliggör att fler kan välja förnyelsebar biogas och därmed minska utsläppen av koldioxid, sot och stoft.

Sex biogasanläggningar är idag direkt anslutna till gasnätet, och vi arbetar aktivt för att ytterligare producenter ska kunna ansluta sig. Detta så att andelen biogas i gasnätet ska utökas i en stabil takt med målet att all gas som distribueras i slutändan ska vara grön. I grafen här bredvid kan man se att den mer än tredubblats från 2016 års 8% till 29% för år 2020. Utöver biogas så jobbar vår koncern, Nordion Energi aktivt med utvecklingen av vätgas – ett högeffektivt och flexibelt energislag – som kan produceras ur sol, vind, biogas och biomassa.

Biogas – det naturliga valet

Biogas är ett av de bästa exemplen på hur en cirkulär energilösning ser ut i praktiken. Biogas produceras ofta av organiskt matavfall som många av oss känner igen genom en av avfallspåsarna som kommunerna samlar in från hushållen. Förutom förnybar energi får man också ut högkvalitativ biogödsel från biogasproduktionen. Biogödsel som sedan bönderna kan gödsla sina åkrar med. Idag är cirka 29 procent av gasen i nätet biogas, fast i vissa områden kan andelen vara upp till 100 procent under vissa perioder.

Tack vare den så kallade gröngasprincipen kan du som kund handla biogas på samma sätt som du köper grön el. Detta betyder alltså att även du som inte bor i närheten av en lokal biogasproduktion kan köpa biogas från andra områden. Vill du köpa biogas till ditt hem eller verksamhet har du möjlighet att göra ett aktivt biogasval hos din handelspartner. Ju fler som väljer biogas desto mer biogas förs in i gasnätet vilket gör miljön till en vinnare.

Jämfört med olja minskar gas generellt koldioxidutsläppen med 30 procent, utsläppen av kväveoxider halveras och utsläppen av svaveldioxid, stoft och partiklar blir försumbara. Med biogas rasar utsläppen ytterligare. Förutom de klara miljövinsterna är biogasen även skattebefriad i minst tio år till enligt ett regeringsbeslut.

Krafttag för framtiden

Idag är ungefär 100 orter, 25 kommuner och mer än 20 000 kunder uppkopplade mot vårt gasnät. Weums moderkoncern, Nordion Energi, satte ett nytt mål under 2019: att bli det första gasnätet i Europa med 100 % grön gas. Vi arbetar aktivt för att nå dit. Gasnätet växer och några av våra senaste utbyggnader hittar du längst ner på sidan där du bland annat kan läsa om hur en fem kilometer lång ledning fick bort oljan till förmån för biogasen i samhället Hofterup i Skåne. Genom detta kunde även kunden KKB fastigheter uppnå sin vision om fossilfrihet 2020.

I slutet av 2018 inleddes arbetet med att underlätta för våra biogasproducenter att leverera ut sin biogas direkt ut i gasnätet istället för att propan skulle tillsättas för att uppgradera dess energivärde. Detta besparade även miljön över 1300 ton koldioxid.

Ren och flexibel energi

Gas används i villor, bostadshus, kontor, restauranger, bilar, transporter, kollektivtrafik och av både process- och livsmedelsindustrin. Applikationerna omfattar uppvärmning, spisar, bageriugnar, utevärmare, eldstäder, ångproduktion – listan kan göras lång. Troligtvis använder du dagligen ett flertal produkter som framställts med hjälp av gas eller åker stadsbuss som drivs på biogas.

Gör mer gott -
få ut maximalt av din gasanslutning

Med gas är det enkelt att bidra till ett mer hållbart samhälle utan att egentligen göra något. Som privatperson kan du lyxa till matlagningen i köket kan du koppla på en gasspis till din befintliga anslutning. Eller vill du slippa konka på gasolflaskor till din gasolgrill finns det grillar du kan ansluta direkt till ett gasuttag på uteplatsen, Med samma uttag kan du dessutom koppla på en utevärmare eller mysbrasa för att förlänga utesäsongen. Är du nyfiken eller har frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice så hjälper vi dig gärna med mer information.

Vill du spara pengar och få en bättre miljöprofil till dig eller ditt företag är du välkommen att ta hjälp av våra experter för att optimera din anläggning idag. Eller kanske är du restaurangägare och vill satsa på en varm och välkomnande uteservering likt den på Mello Yello eller Casa Blanca som du kan läsa om nedan? Oavsett om du vill effektivisera eller utöka så finns vi där för att hjälpa dig.

Spisbild

Följ utvecklingen på sociala medier

Tack kära kunder!

Nedan kunder är anslutna till Weums gasnät och gör därmed också ett aktivt val för att göra gott för miljön.
Läs om deras unika historia genom att klicka på respektive bild.

Thule Group, Hillerstorp

Våra ledningar förser hem, företag och verksamheter i sydvästra Sverige med bekymmersfri, driftssäker och kostnadseffektiv energi som har god miljöprofil.

 

Weum Gas AB
556015-9492
Box 362, 201 23 Malmö
Besöksadress Riggaregatan 57
Fakturaadress: invoice@weum.se

0774-41 42 00 se Kundservice för öppettider, kundservice@weum.se

© Weum Gas AB 2019