VI TRÄFFAR: Lars Pålsson, Verksamhetschef.
PERSONALSTYRKA: Ca 26 heltids- och säsongsanställda
SPECIALITET: Ensamma i Sverige med att tillverka lakrits som extruderas (trycks ut i långa band för att sedan klippas i bitar).
GASAPPLIKATIONER: Ångpanna och ångackumulator som används för att framställa godis.
Är du lakritsälskare eller brukar ha kolaskruvar och colaflaskor i din lösgodispåse? Då är sannolikheten stor att du mumsat i dig godis från Scandi Candy. Läs om hur det som började med en begagnad godismaskin från Blocket nu växt till ett godisimperium med leveranser till hela världen och där varenda godisbit tillverkats med hjälp av förnyelsebar biogas.
Året var 2002 när ett antal före detta Malaco-anställda bestämde sig för att starta upp en ny godisfabrik i Hököpinge. Efter att ha köpt in en bättre begagnad godismaskin och lagt otaliga timmar på att rusta upp denna tog det tid innan de första ordrarna kom in. Lars Pålsson, numera verksamhetschef på Scandi Candy visar oss runt anläggningen i Vellinge och berättar om företaget idag och den tuffa starten:
-Innan har jag alltid sagt att vi är en liten ny godisfabrik i Hököpinge men det har jag fått på öronen för vi är varken nya längre eller så små. Jag kunde aldrig tro att det skulle bli så här stort och det är klart att man känner en stolthet när man går här. När vi startade var galna kosjukan på tapeten och leverantörerna skrek efter gelatinfritt godis, så vi bestämde oss för att bli först med detta. Men lagom till att vi lanserade vårt godis gick efterfrågan ner och samma leverantörer tvivlade på våra produkter. Efter en del trugande fick vi dem att smaka på våra produkter och ordrarna börjande trilla in. Allt vårt godis är idag gelatinfritt.
Tillverkar 45 ton godis i veckan med hjälp av biogas
Under vår rundvandring kulminerar doften av lakrits när vi når den unika och jättelika produktionslinjen. Här följer vi hur den varma lakritsmassan först extruderas (formpressas) i prydliga strängar och sedan fortsätter sin resa på ett band. Efter att ha åkt igenom en 30 meter lång kyltunnel når de en giljotin som taktfast skär bandet i lagom stora munsbitar. Denna linje togs i bruk 2019 och står för en hel del av de runt 15 ton lakrits som Scandi Candy producerar varje vecka. Utöver detta produceras veckovis 30 ton annat godis såsom kolaskruvar och colaflaskor.
Oavsett färg, form och smak har alla godisbitar framställts med hjälp av förnyelsebar biogas som producerat den ånga och värme som möjliggör kokningen och torkningen av godiset. Då gasen är så betydande i produktionen blev gasanslutning en självklarhet när företaget trots upprepade tillbyggnader blev för trångbodda i Hököpinge och expanderade till Vellinge. Lars om gasen och vad expansionen av den nya lakritslinjen inneburit:
- Förr behövde man vara fem personer för att tillverka 800kg godis. Den nya maskinen kräver bara övervakning och kan tillverka 700kg i timmen som tillsammans med en påsmaskin ger 50 färdigpackade påsar per minut. När det gäller gasen så tycker jag att den är väldigt bra och praktiskt. Det är ett säkert och bekvämt drivmedel för våra ångpannor.
Kokar egna recept och skickar containers till hela världen
Idag utgör EMV-tillverkning ca 40% av Scandi Candys omsättning. EMV står för egna märkesvaror där Scandi Candy tillverkar produkter åt ett annat varumärke. Resterande av företagets godis är lösviktsgodis som man brukar kunna se i större butikers lösviktsställ. Lars om hur man tar fram ett nytt godis och om den tålamodskrävande processen med att anpassa äldre recept:
-Vanligtvis kommer en befintlig kund med en idé där vi ska utveckla en smak eller form efter deras önskemål. Det kan också vara så att de tagit fram en smak på laboratorium eller önskar en viss procent lakritsinnehåll. Oavsett så kräver det en hel del testande vilket vår bästsäljande kolaskruv är ett exempel på. Kolaskruven som man förr gjorde efter ett gammalt recept för hand och i mindre kvantitet skulle anpassas till att fungera i våra nya maskiner. Vi fick laborera i nästan ett år med socker, mjöl, temperatur och tryck innan vi fick till både smak- form och konsistensmässigt.
Scandi Candy fyller och skickar ut en container på export nästan varje vecka. Det rör sig om alltifrån USA och Kanada till Kuwait och delar av Europa. Expansionen av just exportdelen har gjort att företaget nu än en gång ser sig om efter nya lokaler. Lars rycker på axlarna och ler:
-Det får nog bli ett hus till. Vi behöver ett lager där vi kan packa containrar till export. Eftersom vi tillverkar mycket av andras varumärken så tar emballage väldigt mycket plats, vi har exempelvis över 100 olika rullar mer påsmaterial på lager.
Lars får nu än en gång leta efter mark för att expandera sin verksamhet. Oavsett om det handlar om att kasta sig upp i trucken och lyfta ner pallar med colaskruvar eller ta fram Scandi Candys nästa lakritsrecept går det inte att ta miste om Lars yrkesstolthet och arbetsmoral, något han minsann tänker fortsätta med:
-Jag tycker ju fortfarande att det är lika roligt, annars hade jag inte hållit på. Men visst, jag är ju pensionär egentligen, avslutar Lars Pålsson med.
Intresserad av en hållbar och leveranssäker energikälla till ditt företag eller villa?
Kontakta vår kundservice på 0774 - 41 42 00 eller kundservice@nordionenergi.se för mer information om hur du kan ansluta dig till gasnätet.