0774-41 42 00, se Kundservice för öppettider, kundservice@weum.se

Gasellföretaget kan gasa på med stabila leveranser

Mattias Larssen, vd på ALSAB

Fakta: ALSAB, Anderstorps lackeringsservice AB, Anderstorp

INRIKTNING: Lackering av tunnplåt och gjutgods
SPECIALITET: Stora dimensioner
PERSONALSTYRKA: Cirka 12
APPLIKATIONER: Uppvärmning av vatten till förbehandling; bränn-kammare till härdugn; uppvärmning av lokaler

 

Från 7 till 20 miljoner kronor i omsättning. Det har hänt mycket på ALSAB, Anderstorps Lackeringsservice AB, de senaste åren. Den snabba tillväxten gjorde att Dagens Industri utsåg dem till Gasellföretag 2018. En av framgångsfaktorerna är uppkopplingen till gasnätet.

Gasnätet i Anderstorp började byggas 2003. Året efter anslöt ALSAB sig. Efter en konverteringsstudie nappade de främst av ekonomiska skäl, men gasen visade sig också ge produktionstekniska fördelar.
– Vi anslöt oss i samband med en omfat-tande ombyggnad av våra gamla lokaler, men vi märkte tidigt att det var mer power med gas, säger Mattias Larssen, vd på ALSAB.

gasvärmare

Gaspannan följde med till ny adress

2016 flyttade ALSAB till större och mer ändamålsenliga lokaler med bättre logistikläge. Det var ett stort steg och ett tydligt språng inför framtiden. Mattias hade redan satsat på ett kulörbytessystem som gjorde företaget 20 procent effektivare. Tanken bakom den nya adressen var både att bli starkare på förbehandling och att kunna hantera större föremål. I stort sett allt krävde nyinvesteringar. Han berättar:
– Vi tog bara med pallställ, truckar, en kompressor – och så gaspannan förstås. Jag tänkte inte ens på alternativa energi-slag.
Den nya fastighetsägaren, Stitec, pas-sade på att ansluta hela fastigheten till gasnätet för att erbjuda övriga hyresgäs-ter effektiv värme via gasdrivna infravär-mare. ALSAB har därför en mätare och Stitec en. 

Stor kapacitet

Lackeringsanläggningen är regionens största inom tunnplåt och gjutgods. Här finns den modernaste lackeringsboxen, som även är självrengörande, där man kan hantera störst gods – hela fem meter i längd – med upp till två meter i hänghöjd. Tolv personer arbetar på ALSAB, varav nio ute i produktionens enskift.
– Vi har kapacitet att hänga på rätt så saftiga pjäser, men lackerar även bitar som är så små att kroken som varje bit hänger på tar mest färg, säger Mattias och ger personalen en eloge: Hela branschen pratar automatisering, men människor är fantastiska. Våra medarbetare ställer upp och kämpar på. De kan ta udda beslut kring att plocka grejer, vilket gör vår pro-duktion flexibel.

gasvärmare

Höga kundkrav

ALSAB hanterar runt 8 000 olika artikel-nummer varje år. Kunderna finns framför allt i västra Småland. Bland produkterna kan nämnas undertak till Ikeas varuhus, rullstolar till Etac, elskåp till Elbjörn, pressplattor till Orvak, lådinredning till Ballingslöv, tunnplåt till Weland och gym-utrustning till Eleiko. ALSAB har också lackerat de gröna lamporna som Zero har designat åt Nationalmuseets bibliotek samt en otrolig mängd City Trivet gryt- underlägg åt Men at Work. Även om pro-dukterna är väldigt olika har kunderna en gemensam nämnare – extremt höga krav på kvalitet, lösningar och leveranser.
– Till exempel lackerar vi plåt till skåpen som står ute i dikena och kopplar samman fiber. Eftersom skåpen går ner i marken måste rostskyddet vara maximalt. En oerhört bra plåt tillsammans med vår för- behandling gör att vi kan åstadkomma makalös vidhäftning. I testkammaren blir resultatet noll, ingen påverkan – bättre kan det inte bli, säger Mattias.

Nonstop gasleveranser

ALSABs gaspanna på 400 kW försörjer förbehandlingens avfettningsbad med 50-gradigt varmt vatten. Under alla år har man aldrig upplevt ett avbrott i gasleveranserna. Gas är en pålitlig energikälla. Tittar jag tillbaka på tiden när vi hade allt på direktverkande el, hade vi ofta jättestora problem varje vecka. Säkringar gick, Värmeelement gick sönder och behövde bytas. Vatten-pannan hade en effektbegränsning. Under vintern, när det var kallt, slog den inte till på morgonen för att undvika effektspikarna. Då hade vi ingen värme i tvätten utan fick stå stilla i två timmar tills ugnarna var varma och vattenpannan kunde slå på. Det blev dyrt och vi tappade produktionstid, minns Mattias.
Han uppskattar också att han lätt och direkt når Weum samt att det finns en lokal förståelse för Gnosjöandan och konjunk-turen för industrierna här. Gasen är en stor insatsvara i ALSABs process; Weums kunskap bidrar till att man ligger inom rätt tariff. Historiskt har naturgas köpts, men Mattias kan mycket väl tänka sig biogas eller en gröngasväxling som kan tillgodogöras i miljöbokslut och användas i marknadsföringen. Förutsatt att priset är rätt, naturligtvis.

gasvärmare

Exakt, jämnt och enkelt

Gasen bidrar dessutom till en homogen färgbild – ett enormt plus som legolacke-rare där långa kundrelationer är A och O.
De fyra gasbrännkamrarna som är mon-terade på ALSABs ugn ger en indirekt uppvärmning och gör kulörer exakta.
– Kör man samma färg ur samma låda i en elugn eller gasolugn blir det kulörskill-nader. Våra kunder får ofta höra från sina kunder att de måste lackera hos oss så att allt håller samma färg, vilket är vanligt hos alla lackerare, säger Mattias.
Brännarna servas en gång om året via ett serviceavtal med leverantören. För övrigt är de underhållsfria.
– Med gas fungerar allt bara. Den verkar i bakgrunden. Vi kan jobba på i lugn och ro, sammanfattar Mattias.

Hög verkningsgrad, snabb omställning

ALSABs palett omfattar 450 kulörer. Linan är totalt 270 meter lång, inklusive den 60 meter långa vändugnen. Produktions- hastigheten varierar beroende på produk-ternas volym och färgernas härdtid som kan vara alltifrån 12 till 40 minuter. De flesta pulverfärger kräver i regel härdtempera-turer runt 160 grader, medan supermatta färgmaterial vrider upp graderna till 200 och värmebeständiga färger, exempelvis till grillar, toppar på 210 grader.
– Vår ugn är vanligtvis inställd på 170–175 grader. Tack vare att gasen har så hög verkningsgrad tar det bara runt 10 minuter att ställa om. Det är flexibelt, stabilt och snabbt. Ingen fluktuation.
Vi får det vi vill ha snabbt, menar Mattias.

Vill du också ha leveranssäker, bekymmersfri och effektiv energi till din verksamhets produktion?
Kontakta Janne så berättar han mer om gasens möjligheter för din verksamhet!

Försäljning

010-178 84 60

Våra ledningar förser hem, företag och verksamheter i sydvästra Sverige med bekymmersfri, driftssäker och kostnadseffektiv energi som har god miljöprofil.

 

Weum Gas AB
556015-9492
Box 362, 201 23 Malmö
Besöksadress Riggaregatan 57
Fakturaadress: invoice@weum.se

0774-41 42 00 se Kundservice för öppettider, kundservice@weum.se

© Weum Gas AB 2019