Om oss
Weum är landets största gasdistributör med verksamhet i 25 kommuner i södra Sverige. Gasnätet försörjer över 20 000 kunder fördelade på industrier, företag och privata hushåll. Energin används till bland annat uppvärmning, kraftvärme, transporter och industriella processer. Bolaget är en del i koncernen Nordion Energi och har sitt säte i Malmö.
Gasen är viktig för Sverige. Den försörjer kritiska industrier inom exempelvis kemi-, metall- och livsmedelsindustrin. För att minska vårt avtryck på klimatet och öka vår försörjningstrygghet behöver vi ställa om från importerad naturgas till förnybara alternativ som produceras inom landet.

Vi på Weum
Här hittar du kontaktuppgifter till oss som jobbar på Weum samt information om vår styrelse.
Läs mer om "Vi på Weum"
Gasnätet
Här kan du hitta mer information kring det svenska och europeiska gasnätet och gasen som transporteras i det.
Läs mer om "Gasnätet"
Hållbarhet
Här kan du läsa om hur koncernen Nordion Energi arbetar med hållbarhetsfrågor samt initiativ för en grönare framtid
Läs mer om "Hållbarhet"Gasen fyller 40 år – en osynlig kraft bakom Sveriges hållbara utveckling
I över 40 år har gasnätet varit en viktig del av Sveriges energiomställning. 1985 kom gasen in i Sverige via en ledning mellan Dragör i Danmark och Klagshamn i Skåne. Det var en tid präglad av oljekris, kärnkraftsdebatt och miljöengagemang. Sedan dess har gasen värmt våra hem, drivit industrier och ersatt olja till förmån för både klimatet och stadsmiljön.
Idag lever gasnätet ett tyst liv under våra vägar och åkrar, men dess betydelse är större än någonsin. Från växthusodling i Trelleborg till kaffebönor i Helsingborg och chips i Laholm – biogasen möjliggör hållbar produktion i hela landet. Glasförpackningar i Limmared och kemiprodukter i Stenungsund är andra exempel på hur gasen bidrar till svensk konkurrenskraft.
Nu vid 40 år senare står gasnätet inför sin största förändring hittills - att bli 100 % grönt! Genom att tillverka biogas här i Sverige får vi ett säkrare, tryggare och grönare nät samtidigt som industrin kan ställa om och stärka sin konkurrenskraft.
Från oljekris till biogas – gasnätets resa genom fyra decennier