Ute det nya inne -
Gasvärmarna en räddare i nöden för Mello Yello

Sedan mitten av 90-talet har restaurang Mello Yello på ena hörnet av Lilla Torg i Malmö varit en av de mest populära restaurangerna på det välbesökta torget. Ola Hallenheim, VD och restaurangchef har varit en del av restaurangen i omkring 20år och berättar hur de biogasdrivna gasvärmarna och uteserveringen hjälpt dem under den tuffa tid branschen och samhället befinner sig i.

Mars månad brukar bjuda på en hel del säkra vårtecken i naturen och stadsmiljön. Ett av dem utspelar sig i mitten av mars när Lilla Torg blommar ut med sina uteserveringar där stolar, parasoll och de karakteristiska gasbrännarna växer upp som svampar ur jorden.

- En typisk säsong för vår uteservering drar igång runt den 15 mars. Då bygger vi upp utedelarna med bar, parasoller och sittplatser samtidigt som en installatör sätter upp gasvärmarna. Sen kan man säga att det accelererar till och med Malmöfestivalen för att sedan avta lite under hösten. Säsongen avslutas i oktober-november, lite beroende på hur det går för Malmö FF i Allsvenskan, skojar Ola.

Ola Hallenheim, VD Mello Yello

Speciella tider kräver speciella åtgärder

På grund av rådande Corona-situation tog Mello Yello tillsammans med andra restauratörer på torget tog tidigt en dialog med Malmö Stad. Detta resulterade i att de fick bibehålla den stora uteserveringen även under hösten och vintern. För Mello Yello var detta en viktig åtgärd.

- Vi har haft en katastrofal utveckling under pandemin med en nedgång på över 40%. För vår del inleddes 2020 med en helt okej vår och sommar mycket eftersom smittoläget i Skåne länge var lågt. Sen när andra vågen slog in fick vi allt på en gång och fick permittera personal.

Vid en normal vinter brukar uteserveringen sträcka sig ungefär två meter ut från husfasaderna medan det är fullsatt inomhus. Tack vare värmarna och på grund av rådande situation har detta förändrats. Ola berättare att det är många sällskap som bokat bord inomhus som nu istället frågar om de kan sitta utomhus. Han förklarar:

- Jag tror att folk tycker att det känns tryggare att sitta utomhus under rådande situation. Sen hade det givetvis inte gått att sitta utomhus utan gasvärmarna under denna kalla period. Nu kan vi även erbjuda en varm utemiljö under kontrollerade former där staket och parasoller bibehåller värmen samtidigt som vi fortfarande har en bra ventilation. Allt är i samråd med Malmö Stad säger Ola.

Med dagens restriktioner där restaurangen endast får ha 20 sittplatser inomhus kan man förstå att de ytterligare 80 platserna på uteserveringen är en nödvändighet för verksamheten.

Släpandet av gasolflaskor är något
personalen gärna glömmer

Torget har ända sedan 90-talet haft gasvärmare för att förlänga säsongen men förr drevs dessa av gasol med allt vad det innebar. Ola berättar:

- Det var ett riktigt meck. Man var tvungen att byta flaskor konstant och rent arbetsmiljömässigt var det inte bra för vår personal att konka på flaskorna. För att inte behöva byta mitt under serveringarna då gasolen kunde ta slut bytte vi alltid flaskorna efter två dagar oavsett hur mycket som var kvar. Även brandmyndigheterna reagerade på att det var så mycket gasolflaskor i omlopp vilket man kan förstå då vi tillsammans med de andra restaurangerna på samma sida tillsammans har över 90 värmare.

Vi avslutar intervjun utomhus där Ola tänder upp en av restaurangens drygt 30 biogasdrivna gasvärmare inför kvällens stundande Afterwork.

- Det ska vara en varm miljö som möter en när man kommer till Mello Yello, avslutar Ola

Är du också nyfiken på att skaffa utevärmare till din restaurang eller verksamhet?
Kontakta en av våra kunniga säljare Liselott Klintberg på liselott.klintberg@nordionenergi.se alt.
0706-97 42 82 så hjälper hon dig vidare.

Bilden överst i artikeln är hämtad från MelloYello.se och är godkänd att användas i denna artikel.

Tack kära kunder!

Förutom det företag du precis läst om i ovan artikel är även nedan kunder anslutna till Weums gasnät och har därmed också gjort ett aktivt val för att göra gott för miljön. Läs om deras unika historia genom att klicka på respektive bild.

Våra ledningar förser hem, företag och verksamheter i sydvästra Sverige med bekymmersfri, driftssäker och kostnadseffektiv energi som har god miljöprofil.

 

Weum Gas AB
556015-9492
Box 362, 201 23 Malmö
Besöksadress Riggaregatan 57
Fakturaadress: invoice@weum.se

0774-41 42 00 se Kundservice för öppettider, kundservice@weum.se

© Weum Gas AB 2019