Glassigt för miljön

Per Stenström, vd på SIA Glass

Fakta: SIA Glass, Slöinge

INRIKTNING: Svensk glasstradition
SPECIALITET: Gräddglass
PERSONALSTYRKA: 155
APPLIKATIONER: Hetvatten

Ända sedan starten 1961 har miljön varit en viktig ingrediens i SIA Glass. Därför anslöt glassfabriken sig till gasnätet redan 1990. Med en företagarfamilj i 14:e generationen bakom sig vet man av erfarenhet att det lönar sig att investera i framtiden. Nu bidrar den svenska gräddglassens skyddsängel aktivt till mer biogas.

I början gjorde glassfabriken i Slöinge all glass för hand. Det blev några 1000-tal liter per år. Idag hamnar siffran på runt 23 miljoner liter, varav en del förvandlas till de 13,5 miljoner glassbåtar som vi svenskar så gärna avnjuter. Med 20 procent av den svenska glassmarknaden ligger omsätt-ningen på närmare 500 miljoner kronor. Eller rättare sagt, miljöner. Målet är att vara klimatneutral och halvera sitt klimatavtryck till 2025.
– Miljöfrågorna har varit viktiga för oss i alla tider, men vi har aldrig riktigt pratat om det. Det har bara varit så självklart att tänka hållbart, även om det har kostat lite extra, berättar Per Stenström, vd för Bertegruppen som omfattar SIA Glass, Berte Qvarn och Berte Gård.

gasvärmare

Rent och enkelt

Bertegruppen är Sveriges äldsta familje-företag, med sina mer än 450 år. Rötterna och ansvarskänslan är stark, så när gas- nätet började byggas i trakten var beslutet inte långt bort.
Genom anslutningen 1990 förpassades oljan till historien, med kraftigt minskade utsläpp som vinst. Även gasens enkelhet var ett tungt argument.
– Vi tittade på flislösningar som alternativ, men det var alldeles för komplicerat. Nu har vi använt gas för att producera hetvatten i snart 30 år. Det är bekvämt, problemfritt och effektivt; vi är trygga i försörjningen. Sedan 2017 använder vi bara biogas, säger Per.

Först och främst svenskt

SIA Glass är den enda rikstäckande glasstillverkaren som gör all glass i Sverige. De är också unika med att jobba primärt med gräddglass och alltid med svenska råvaror när sådana finns. Oavsett pris.
– Det är tufft att driva lantbruk i Sverige; utomlands gäller helt andra kriterier för till exempel kemikalieanvändning. För SIA Glass är hållbarhet en strategisk och social fråga. Vi har tagit ett principbeslut om det inhemska och närproducerade, inte minst för att ta våra svenska bönders parti, säger Per.
Grädden kommer från Berte Gårds egna kossor samt från två andra noga utvalda gårdar i Småland respektive Östergötland. Varje vecka används runt 60 000 liter. Jordgubbssylten till glassbåtarna kommer från en syltfabrik några kilometer bort; 7 g per båt går det åt.

Klassisk vanilj i 1,5-litersförpackning är en storsäljare, men på menyn finns ytterligare 189 olika produkter och smaker. Produktutvecklingen upptar 1½ heltids-tjänst. I ett specialrum – en glassfabrik
i miniformat – tillverkas satser om 2 kg i taget. Per är en stor lakritsälskare och upphovsmannen till Lakritsglass. Den blev en oväntad succé när den lanserades 1978 och är fortfarande en favorit hos många. En senare, och minst lika spännande, nyhet är veganglassen Ice Dream, som är gjord på kokosgrädde.
– Förutom att vara riktigt god har den också den krämiga karaktären av traditionell glass, säger Per.
Kvalitetskänslan och miljöengagemanget gör också SIA Glass till Oatlys partner för deras glass. Inte nog med det, 2021 börjar Berte Qvarn även att leverera havren till havredrycken som i sin tur är huvudingrediensen i Oatlys glass.

gasvärmare

Hetvatten – en hygienfaktor

SIA Glass produktion kör från måndag morgon till fredag lunch. Ett vitt och brett skilt sortiment ställer förstås stora krav på processen och personalens noggrannhet.
– Mellan varje sort och smak diskas all utrustning i respektive linje minutiöst i ett slutet system, bland annat för att undvika risk för allergener. Dessutom diskas utrustningen regelbundet av rena hygienskäl, säger Per.
Disken via CIP-anläggningen tar runt 35 minuter och använder 90-gradigt vatten, som produceras med hjälp av gas. Energiöverskottet på 15–16 grader kyls i kyltorn idag och växlas sedan till varmvatten åt lokala kunder i närheten.
– Just nu håller vi på med ett lokalt fjärrvärmenät. Det finns inga pengar i det egentligen, men det är förstås ett bra sätt att bidra till samhället och miljön, säger Per.

Mer glass, mindre gas

Weums experter har regelbundet energioptimerat glassfabrikens gasanläggning och sett över både utrustningen och gasförbrukningen. Bland annat har man diskuterat möjligheten att minska effekttopparna i samband med att pastöriseringen drar igång på morgnarna. Den första gaspannan på 500 KW byttes ut till en dubbelt så stor panna 2003. 2018 var det dags för en ny brännare.
– Under årens lopp har vår glassproduktion ökat med 30 procent. Samtidigt har gasanvändningen minskat med 5 procent, säger Per.
I samband med brännarbytet beslöt SIA Glass att teckna ett serviceavtal med Weum, vilket gör att serviceteknikerna servar anläggningen, gör säkerhetskontroller, ekonomitrimmar brännaren med mera. Även detta har en hållbarhetaspekt efter-som anläggningen blir mer effektiv och livslängden förlängs, vilket både sparar pengar och minskar miljöbelastningen.

Energi till fler

Även Berte Qvarn bytte till biogas för några år sedan. I skördetider används värmen för att torka 23 000 ton spannmål. Gruppen har även investerat i en biogasanläggning för elproduktion till Berte Gård. Hit skickas spill, kassation och diskvattenrester från glassfabriken.
– Vi har ett nära samarbete med Biogas-föreningen och hoppas få med flera gårdar för att öka produktionen av biogas. Att ha en lång historia betyder ingenting egentligen. Det är vad man gör nu, idag, som är det väsentliga, understryker Per.

gasvärmare

Tack kära kunder!

Förutom det företag du precis läst om i ovan artikel är även nedan kunder anslutna till Weums gasnät och har därmed också gjort ett aktivt val för att göra gott för miljön. Läs om deras unika historia genom att klicka på respektive bild.

Våra ledningar förser hem, företag och verksamheter i sydvästra Sverige med bekymmersfri, driftssäker och kostnadseffektiv energi som har god miljöprofil.

 

Weum Gas AB
556015-9492
Box 362, 201 23 Malmö
Besöksadress Riggaregatan 57
Fakturaadress: invoice@weum.se

0774-41 42 00 se Kundservice för öppettider, kundservice@weum.se

© Weum Gas AB 2019